Buikwandcorrectie

Als de huid van de buik ten gevolge van overgewicht, forse gewichtsafname of zwangerschap een uitgesproken verslapping vertoont, dan is enkel liposculptuur niet voldoende als figuurcorrectie maar kan de huid desgewenst opnieuw aangespannen worden door een buikwandcorrectie. Vaak staan na een zwangerschap ook de rechte buikspieren enigszins uiteen op de middellijn (diastasis).

Tijdens een buikwandcorrectie worden de buikspieren opnieuw tegen elkaar bevestigd wat een strakke buikwand geeft. Overtollige huid wordt weggesneden waarbij de hoeveelheid varieert naargelang van de graad van verslapping. Logischerwijs is ook de grootte van het litteken van de ingreep hiervan afhankelijk, maar dat kan bijna steeds makkelijk gecamoufleerd worden in ondergoed of badpak. De operatie gebeurt onder algemene verdoving. De patiënt blijft twee tot drie nachten in het ziekenhuis en is vier tot zes weken  later van de ingreep hersteld.

Wat is een abdominoplastie

Wat is een abdominoplastie: een heelkundige ingreep die toegepast wordt om hinderende verslapping van de huid en spieren van de buik te corrigeren.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om via liposculptuur alleen het resultaat te bereiken dat de patiënt wenst. De huid kan namelijk in belangrijke mate verslapt zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een of meer zwangerschappen, door fors gewichtsverlies of gewoon door de veroudering.
Soms ontstaan ook uitgesproken striemen in de huid. Wil u opnieuw een strakke buik, dan moet de verslapte huid weggenomen worden. Die ingreep noemt men een buikwandcorrectie of abdominoplastie, en de omvang ervan is afhankelijk van de graad van verslapping.

De ingreep omvat drie onderdelen:

  • het wegnemen van overtollige huid
  • het aanspannen van uitgerekte buikspieren
  • het corrigeren van het figuur door middel van liposculptuur

Als alleen de onderbuik enigszins verslapt is, volstaat het om een ellips van huid net boven de grens van het schaamhaar weg te nemen. Dan ziet de buik er weer strak uit, en het enige zichtbare spoor van de ingreep is een horizontaal litteken van 12 à 20 cm dat perfect verborgen kan blijven in ondergoed of badpak.

Is ook de bovenbuik verslapt, dan kan de chirurg hem aanspannen door de huid over de navel te trekken. De navel zelf blijft waar hij is. Maar in de huid die de chirurg eroverheen spant, maakt hij een nieuw gaatje zodat de navel weer zichtbaar wordt op z’n normale plaats.
Het litteken is dan iets langer en er is ook een littekentje rond de navel, maar voldoende in de diepte om niet op te vallen. Ingeval van zeer uitgesproken huidverslapping, is het litteken langer. Het loopt dan soms van de ene bekkenkam naar de andere, maar het blijft makkelijk weg te stoppen in ondergoed of badpak.

Na één of meer zwangerschappen wijken bij veel vrouwen de buikspieren blijvend uiteen op de middellijn. Dat verschijnsel kunt u ook vaststellen bij uzelf. Als u liggend het hoofd optilt, verschijnt er een goot op de middellijn. Dat noemt men diastase. Tijdens een abdominoplastie corrigeert de chirurg de diastase door de buikspieren opnieuw tegen elkaar te hechten, een ingreep die ook de taille in belangrijke mate verfraait. Om ten slotte een mooi profiel te bekomen, zal de chirurg meestal een liposculptuur toepassen, voornamelijk aan de flanken.

Veelgestelde vragen

Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen pijnstillers met acetylsalicylzuur (bv Aspirine, Sedergine, Aspegic) en raden we ook inname van vitamine E af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werken.

Vanaf twee dagen voor de ingreep wast u dagelijks de romp met de ontsmettende zeep Hibiscrub ®, die de chirurg u zal voorschrijven. Besteed daarbij voldoende aandacht aan het reinigen van de navel (best met een wattenstokje). Het gebruik van zo’n ontsmettende zeep beperkt de kans op een wondinfectie tot een minimum.

Het bovenste schaamhaar, tot net boven de schaamstreek, moet geschoren worden. Indien u dat verkiest, mag u dat gerust zelf doen op de dag voor de ingreep.

Indien u rookt, hebt u er alle belang bij om ermee te stoppen. Zoals bekend veroorzaakt roken een vernauwing van de bloedvaten en vermindert hierdoor dus ook de bloedvoorziening van de huid. In sommige gevallen kan dat leiden tot het opengaan van de wonde en zelfs tot het verlies van een stuk huid onderaan de buik. Bovendien kan hoesten na de ingreep behoorlijk pijnlijk zijn. Bij een roker is de hoeveelheid slijm in de keel opvallend groter, en dus ook de neiging tot hoesten.

Voor een abdominoplastie wordt u gedurende twee tot drie dagen opgenomen in het ziekenhuis. In de meeste gevallen wordt de patiënt niet vooraf verwacht, maar pas op de ochtend van de ingreep. In alle geval dient u zich nuchter aan te melden – dit betekent dat u vanaf middernacht niets meer gegeten of gedronken mag hebben, behalve bij de inname van eventuele medicatie.

Voor de ingreep krijgt u speciale steunkousen aan om de kans op vorming van bloedklontertjes in de aders tot een minimum te beperken. U houdt de kousen aan, zolang u het grootste deel van de dag rust in bed.

In de voorbereidingszaal komt de chirurg even langs om op uw buik precies aan te tekenen welke huid overtollig is en dus weggenomen wordt, en welke zones hij door liposculptuur zal behandelen.

Ook de anesthesist komt langs (de arts die u in slaap zal brengen). Signaleer hem of haar indien bij eventuele vorige ingrepen iets abnormaals voorgevallen zou zijn. Vlak voor de operatie krijgt u een middel toegediend om rustig te worden. Kort nadien wordt u naar de operatiezaal gebracht.

De ingreep neemt gemiddeld anderhalf tot twee uur in beslag, afhankelijk van de omvang van het probleem en van individuele details.

De chirurg neemt de ellips van overtollige huid weg. Als de bovenbuik aangespannen moet worden, dan ligt de bovenste insnede ongeveer ter hoogte van de navel. De navel wordt vrijgemaakt van de huid die er zich rond bevindt. Vervolgens wordt de huid van de bovenbuik van de buikspieren losgemaakt, om deze zo naar omlaag te kunnen aanspannen. Indien nodig worden de buikspieren dan opnieuw tegen elkaar gehecht en wordt de buikwand opgespannen. Dan maakt de chirurg een nieuw gaatje voor de navel en naait hij de huid zorgvuldig in drie lagen dicht. Onder de huidflap heeft hij ondertussen twee ‘drains’ geplaatst (buisjes om overtollig wondvocht te laten wegvloeien), die via kleine gaatjes in de huid van de schaamstreek naar buiten komen. Vaak wordt ook een liposuctie verricht van de bovenbuik en vooral de flanken om zo het resultaat mooier te maken.

Na de ingreep wordt de wonde bedekt met huidlijm en wordt een elastische buikband aangedaan om je buikspieren te ondersteunen.

Onmiddellijk na de ingreep wordt u wakker gemaakt en ligt u in een licht geknikte houding in bed, met knieën en heupen geplooid ten opzichte van de romp. Zo ondervindt u namelijk minder last van de spanning in de buik. Even verblijft u dan nog in de ontwaakkamer, waarna men u naar uw kamer brengt.

Zoals gezegd, plaatst de chirurg aan het eind van de operatie een tweetal fijne silicone buisjes (‘drains’) in de wonde, die eventuele nabloeding en overtollig wondvocht naar vacuüm flesjes geleiden. Zolang de buisjes een substantiële hoeveelheid vocht afgeven, mogen ze niet verwijderd worden en kunt u nog niet naar huis – wat meestal neerkomt op een ziekenhuisverblijf van twee tot drie dagen.

De eerste 24 uren na de operatie zijn de lastigste. U zal pijn hebben in de buikstreek, niet alleen door het aanspannen van de huid maar ook en vooral door het aanspannen van de buikspieren. Dat zorgt er de eerste dagen voor dat u niet volledig rechtop kunt staan of gestrekt kunt liggen. Uiteraard krijgt u pijnstillers toegediend. Mocht hun werking niet volstaan, dan meldt u dat best aan de verpleegkundige die u zo nodig iets extra kan bezorgen.

Naast het gebruik van steunkousen, krijgt u ook dagelijks een kleine onderhuidse injectie om de vorming van bloedklonters in de aders te voorkomen.

De dag na de ingreep reeds zal men u helpen om plaats te nemen in de zetel. Doe dat die eerste dag echter niet zonder begeleiding van een verpleegkundige. Rond die tijd komt ook de chirurg langs, om de wonde na te kijken en het verband te verversen.

Als alles naar wens verloopt en de ‘drains’ verwijderd zijn, kan u het ziekenhuis twee tot drie dagen na de ingreep verlaten. Gezien ter hoogte van de wonde huidlijm is aangebracht, mag u thuis douchen. Na het douchen ontsmet u de navel met isobetadine. Als verband draagt u een elastische buikband (wordt in het ziekenhuis voorzien) waaronder u enkele absorberende kompressen plaatst om de wonde te beschermen. Indien de buikspieren tijdens de operatie aangespannen werden, mag u gedurende zes weken geen zware gewichten heffen (hooguit enkele kilo’s). Afhankelijk ten slotte van het type werk dat u doet, moet u rekening houden met een volledige werkongeschiktheid van vier tot zes weken.

Om de kans op een zo mooi en miniem zichtbaar litteken te vergroten kan u kort na de ingreep een behandeling overwegen met een laser in De Huidkliniek. Meer info hierover vindt u hier.

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.