Tengevolge van veroudering en verlies van huidelasticiteit zullen de weefsels in het gelaat door de zwaartekracht neerwaarts verplaatst worden. Dit veroorzaakt een vermoeide indruk met verlies van jeugdige contouren en volumes. Door een facelift  kunnen zowel de huid als de onderhuidse weefsels weer in hun oorspronkelijke, jeugdiger positie worden gebracht. Als uw gelaat volgende kenmerken vertoont, bent u in principe een goede kandidaat (m/v) voor een facelift:

  • Een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)
  • Wangzakjes over het verloop van de onderkaak
  • Diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
  • Losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

In al deze facetten kan een facelift verbetering brengen. Ze herstelt echter niet het doorzakken van de wenkbrauwen (hiertoe dient een browlift of voorhoofdslift), het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden (cf blepharoplastie of ooglidcorrectie) noch de fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat.

Wel kan een facelift gecombineerd worden met bovenstaande ingrepen.

Facelift evolutie

De facelift ingreep bestaat al vele decennia en is progressief uitgewerkt in een grote variëteit aan technieken. De basis van de ingreep bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat ze – mits verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht. Tot voor kort maakte de chirurg de huid steeds los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek. Onvermijdelijk hierbij was een vrij forse insnede die begon in het haar ter hoogte van de slapen en vervolgens langs de voorkant van het oor liep, een buiging maakte achter het oor en tenslotte doorliep tot in het haar achter het oor. Een nieuwe techniek echter, de zogeheten MACS-lift, laat de plastisch chirurg nu toe om via een veel beperktere insnede en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een even efficiënte en duurzame correctie van de gelaatstrekken te realiseren.

macs lift

De MACS-lift is ontworpen om op een eenvoudige wijze, met minimale last voor de patiënt, een lifting van de onderste twee derden van het gelaat uit te voeren. MACS staat hierbij voor Minimal Access Cranial Suspension – wat zoveel betekent als het uitvoeren via een minimale insnede (minimal access) van een ophanging (suspension) van de weefsels naar boven toe (cranial). De chirurg hoeft slechts net voor het oor een zeer beperkte huidzone vrij te maken. Vervolgens hangt hij in de diepte de verslapte weefsels (spieren en vet) weer in hun oorspronkelijke positie op. Op die manier wordt de huid die aan wangen, onderkin en hals is gaan doorhangen, opnieuw opgespannen. De chirurg dient slechts een kleine hoeveelheid overtollige huid te verwijderen en laat een onopvallend litteken achter in de plooi van het oor. Bovendien kan dit type van facelift bovendien in sommige gevallen ook onder plaatselijke verdoving gebeuren. U hoeft dus niet in een ziekenhuis opgenomen te worden en u kunt kort na de ingreep weer naar huis.

Op de preoperatieve consultatie kreeg u een voorschriftje met een ontsmettende zeep Hibiscrub voorgeschreven. De 2 dagen voor de ingreep dien je je telkens te wassen met deze zeep, als mogelijk ook de ochtend van de ingreep.

Arnica neemt u in vanaf 1 week voor de ingreep tot en met 1 week na de ingreep, 3 keer 3 granules per dag.

Tijdens een algemene verdoving wordt via een toestelletje dat op je vinger geplaatst wordt het zuurstof gehalte in je bloed gemeten. Indien je gelakte of gelnagels hebt, dien je minstens 1 vinger vrij te maken om goede geleiding voor het toestel mogelijk te maken.

Je dient je nuchter aan te melden bij opname. Het opname-uur werd je meegedeeld op de preoperatieve consultatie. Geen juwelen aandoen bij opname (inclusief piercings).

De verpleegkundige van de afdeling zal je voorbereiden voor de ingreep. Alvorens je de operatiezaal binnengebracht wordt, zal Dr Casaer nog een pre- operatieve markering maken. Als je eventueel nog vragen hebt, kan je die dan nog stellen.

Als je wakker wordt zal er een verband aangebracht zijn bestaande uit gewatteerde compressen met een elastische windel rondom het hoofd. Ook zijn er pneumatische botjes rond de benen. Deze blazen af en toe op om de bloed doorstroming in de benen te stimuleren. Dit helpt flebitis te voorkomen. Pijnstilling wordt op regelmatige basis via het infuus toegediend zodat je comfortabel bent. Enkele uren na de ingreep zal Dr. Casaer langskomen op het dagziekenhuis om te kijken hoe het met je gaat. Het verband wordt reeds verwijderd. Een buisje onder de oorlel beiderzijds wordt verwijderd en er wordt een kleine verbandje aangebracht. Hij zal je uitleg geven over de ingreep alsook kort overlopen waar je op moet letten de komende dagen. Zo een opname is voorzien gedurende 1 nacht zal Dr Casaer de volgende ochtend het verband verwijderen. In de late voormiddag mag je het ziekenhuis dan verlaten.

Dagelijks dien je met Hibidil de wondnaad te ontsmetten (van haarinsnede langs de voorzijde van het oor tot rond de oorlel). Het verbandje onder de oorlel kan achterwege blijven als de wonde niet meer lekt.

Douchen kan vanaf de 4de dag. De eerste keren kan je best de Hibiscrub ontsmettende zeep gebruiken.

De zwelling zal de eerste dagen nog toenemen, vnl in de zone voor het oor en onder het oor. Blauwe verkleuring kan ook ontstaan maar zal grotendeels in de eerste week verdwijnen samen met de zwelling. 1 week na de ingreep zal op je controle afspraak een gedeelte van de hechtingen verwijderd worden, 2 weken na de ingreep de rest van de hechtingen. Zo de ingeep met een ooglidcorrectie werd gecombineerd, dien je regelmatig Optive oogdruppeltjes aan te brengen. Arnica ook nog 1 week na de ingreep verder innemen. Zodra de hechtingen zijn verwijderd mag je de littekens inwrijven met littekencrème. Tevens moeten deze ook van de zon beschermd worden (zonnefactor 50+). 

Scroll naar top