Facelift

Tengevolge van veroudering en verlies van huidelasticiteit zullen de weefsels in het gelaat door de zwaartekracht neerwaarts verplaatst worden. Dit veroorzaakt een vermoeide indruk met verlies van jeugdige contouren en volumes. Door een facelift  kunnen zowel de huid als de onderhuidse weefsels weer in hun oorspronkelijke, jeugdiger positie worden gebracht. Als uw gelaat volgende kenmerken vertoont, bent u in principe een goede kandidaat (m/v) voor een facelift:

 • Een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)
 • Wangzakjes over het verloop van de onderkaak
 • Diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
 • Losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

In al deze facetten kan een facelift verbetering brengen. Ze herstelt echter niet het doorzakken van de wenkbrauwen (hiertoe dient een browlift of voorhoofdslift), het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden (cf blepharoplastie of ooglidcorrectie) noch de fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat.

Wel kan een facelift gecombineerd worden met bovenstaande ingrepen.

Een strakker gelaat dankzij een facelift

Met ouder worden neemt onvermijdelijk de huidelasticiteit af, vermindert de stevigheid van het bindweefsel en verslappen de onderhuidse spieren.

Een facelift is een goede oplossing om u weer frisser en jonger te laten ogen. Onderliggende spieren worden weer strakker gespannen en uw gezichtshuid wordt gladgetrokken. Daarnaast worden uw hals- en kaaklijn hersteld.

Dr. Casaer is gespecialiseerd in alle hedendaagse facelift ingrepen, inclusief Deep Plane facelift, en biedt u als plastische chirurg jarenlange ervaring en natuurlijke resultaten.

Facelift evolutie

De facelift ingreep bestaat al vele decennia en is progressief uitgewerkt in een grote variëteit aan technieken. De basis van de ingreep bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat ze – mits verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht.

De evolutie van facelifttechnieken, inclusief de ontwikkeling van procedures zoals de MACS-lift en de deep plane facelift, toont een voortdurende zoektocht naar meer natuurlijke resultaten, minder invasieve benaderingen en kortere hersteltijden. Hier is een overzicht van deze ontwikkelingen:

Traditionele Facelift:
Dit was de oorspronkelijke facelifttechniek die gericht was op het verstrakken van de huid en verwijderen van overtollige huid. Hierbij maakt de chirurg de huid los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek. 
Het resulteerde soms in een ‘getrokken’ of onnatuurlijke uitstraling. Langdurig herstel was vaak vereist, alsook grote littekens. 

MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension):
Deze techniek ontstond als een minder invasieve optie dan traditionele facelifts. Deze techniek laat de plastisch chirurg toe om via een veel beperktere insnede en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een even efficiënte en duurzame correctie van de gelaatstrekken te realiseren
De nadruk lag op het aanspannen van de onderhuidse spierlaag (SMAS) en het minimaliseren van littekens.
Het resulteerde in meer natuurlijke resultaten en vaak een kortere hersteltijd dan traditionele facelifts.  

Deep Plane Facelift:
De Deep Plane facelift werd ontwikkeld om een nog grondiger herpositionering van de diepere weefsels van het gezicht mogelijk te maken.
Hierbij wordt de onderhuidse spierlaag (SMAS) losgemaakt en geherpositioneerd, wat leidt tot zeer natuurlijke en meer langdurige resultaten.
Het herstel kan langer zijn vanwege de diepere interventie.

Non-Surgical Options:
Er zijn mini-faceliftprocedures ontwikkeld die minder invasief zijn dan traditionele facelifts en gericht zijn op specifieke gebieden van het gezicht.
Niet-chirurgische opties zoals HIFU en injectables bieden patiënten de mogelijkheid om verjongende resultaten te bereiken zonder chirurgie. Heb je reeds rimpels en huidoverschot of -laxiteit dan is de enige efficiënte oplossing chirurgie.

De evolutie van facelifttechnieken heeft geleid tot een bredere reeks opties die kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften en wensen van individuele patiënten. Het is belangrijk om een ervaren plastisch chirurg te raadplegen om de meest geschikte faceliftprocedure voor uw situatie te bepalen. 

MACS-lift

De MACS-lift is ontworpen om op een eenvoudige wijze, met minimale last voor de patiënt, een lifting van de onderste twee derden van het gelaat uit te voeren. MACS staat hierbij voor Minimal Access Cranial Suspension – wat zoveel betekent als het uitvoeren via een minimale insnede (minimal access) van een ophanging (suspension) van de weefsels naar boven toe (cranial). De chirurg hoeft slechts net voor het oor een zeer beperkte huidzone vrij te maken. Vervolgens hangt hij in de diepte de verslapte weefsels (spieren en vet) weer in hun oorspronkelijke positie op. Op die manier wordt de huid die aan wangen, onderkin en hals is gaan doorhangen, opnieuw opgespannen. De chirurg dient slechts een kleine hoeveelheid overtollige huid te verwijderen en laat een onopvallend litteken achter in de plooi van het oor. Bovendien kan dit type van facelift bovendien in sommige gevallen ook onder plaatselijke verdoving gebeuren. U hoeft dus niet in een ziekenhuis opgenomen te worden en u kunt kort na de ingreep weer naar huis.

Toch is er een beperking in wat kan bereikt worden met een MACS-lift. Voor mensen met fors verlies van huidelasticiteit in de hals of zij die een maximaal lift-effect nastreven beiden we ook de meer uitgebreide deepplane facelift techniek aan. Hierbij wordt wel een meer uitgebreide insnede gebruikt, maar worden de diepere lagen in het gelaat niet alleen aangespannen maar ook naar hun oorspronkelijke jeugdige positie herplaatst. Dit geeft een zeer natuurlijk en doorgaans een nog duurzamer resultaat.

Deep Plane facelift

De Deep Plane face lift is een moderne gezichts- en halslifttechniek (Deepneck lift) waarmee diepe weefsel kunnen worden verplaatst zonder er fors te moeten aan trekken, omdat de natuurlijke fixatiepunten van de SMAS laag worden losgemaakt alvorens die te verplaatsen. Dit geeft beperktere spanning en voorkomt onnatuurlijke vervormingen die we helaas te vaak zien bij klassieke facelifts.  Deze facelifttechniek is het resultaat van recente ontwikkelingen in ons begrip van de gezichtsanatomie.  Na het losmaken van de ligamenten in het gelaat kan de onderhuidse spierlaag (SMAS) worden gerepositioneerd. Hierdoor worden middendeel van het gelaat, de kaaklijn en de hals gelift, wat zeer natuurlijke resultaten geeft. Deze ingreep kan gecombineerd worden met andere ingrepen zoals  een hals- of neklift (Deepneck lift), en/of een bovenste- en onderste ooglid operatie. 

Hoelang blijven de resultaten van een facelift?​

Van zodra het verband eraf gaat, zal u al resultaat zien. Hou er wel rekening mee dat u de eerste twee weken wel nog zwellingen en blauwe plekken zal hebben. 

Met een facelift oogt u zeker 10 jaar jonger, zelfs meer. Een goede gezondheid en een dagelijkse verzorging van de huid dragen bij tot het langer in stand houden van de ingreep. Het dragen van een sunblock, gezonde voeding, voldoende slaap en weinig stress zijn uitgelezen manieren om de resultaten te verlengen en uw frisse, jeugdige look langer te behouden. Wenst u uw huid zelf te verbeteren? Klik hier voor alle mogelijkheden. 

We bundelen voor u nog alle info over de ingreep. Deze biedt een antwoord op al uw vragen voor, tijdens en na de ingreep.

Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen pijnstillers met acetylsalicylzuur (bv Aspirine, Sedergine, Aspegic) en raden we ook inname van vitamine E af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werken.

Op de preoperatieve consultatie kreeg u een voorschriftje met een ontsmettende zeep Hibiscrub voorgeschreven. De 2 dagen voor de ingreep dient u u telkens te wassen met deze zeep, als mogelijk ook de ochtend van de ingreep.

Arnica (bestel je best op website Bonusan) neemt u in vanaf 1 week voor de ingreep tot en met 1 week na de ingreep, 3 keer 20 druppels per dag in een glas water.

Tijdens een algemene verdoving wordt via een toestelletje dat op je vinger geplaatst wordt het zuurstof gehalte in je bloed gemeten. Indien u gelakte nagels of gelnagels heeft, dient u minstens 1 vinger vrij te maken om goede geleiding voor het toestel mogelijk te maken.

U dient zich nuchter aan te melden bij opname. Het opname-uur werd u meegedeeld op de preoperatieve consultatie. Gelieve geen juwelen aandoen bij opname (inclusief piercings).

De verpleegkundige van de afdeling zal u voorbereiden voor de ingreep. Alvorens u de operatiezaal binnengebracht wordt, zal Dr Casaer nog een pre- operatieve markering maken. Als u eventueel nog vragen hebt, kan u die dan nog stellen.

Als u wakker wordt zal er een verband aangebracht zijn bestaande uit gewatteerde compressen met een elastische windel rondom het hoofd. Ook zijn er pneumatische botjes rond de benen. Deze blazen af en toe op om de bloed doorstroming in de benen te stimuleren. Dit helpt flebitis te voorkomen. Pijnstilling wordt op regelmatige basis via het infuus toegediend zodat u comfortabel bent. Enkele uren na de ingreep zal Dr. Casaer langskomen op het dagziekenhuis om te kijken hoe het met u gaat. Het verband wordt reeds verwijderd. Een buisje onder de oorlel beiderzijds wordt verwijderd en er wordt een kleine verbandje aangebracht. Hij zal u uitleg geven over de ingreep alsook kort overlopen waar u op moet letten de komende dagen. Zo een opname is voorzien gedurende 1 nacht zal Dr Casaer de volgende ochtend het verband verwijderen. In de late voormiddag mag u het ziekenhuis dan verlaten.

Dagelijks dient u met Hibidil de wondnaad te ontsmetten (van haarinsnede langs de voorzijde van het oor tot rond de oorlel). Het verbandje onder de oorlel kan achterwege blijven als de wonde niet meer lekt.

Douchen kan vanaf de 4de dag. De eerste keren kan u best de Hibiscrub ontsmettende zeep gebruiken.

De zwelling zal de eerste dagen nog toenemen, vnl in de zone voor het oor en onder het oor. Blauwe verkleuring kan ook ontstaan maar zal grotendeels in de eerste week verdwijnen samen met de zwelling. 1 week na de ingreep zal op uw controle afspraak een gedeelte van de hechtingen verwijderd worden, 2 weken na de ingreep de rest van de hechtingen. Indien de ingreep met een ooglidcorrectie werd gecombineerd, dient u regelmatig Optive oogdruppeltjes aan te brengen. Arnica ook nog 1 week na de ingreep verder innemen. Zodra de hechtingen zijn verwijderd mag u de littekens inwrijven met littekencrème. Tevens moeten deze ook van de zon beschermd worden (zonnefactor SPF50+). 

Wanneer raden we een facelift aan?​

Wanneer uw gelaat volgende kenmerken vertoont, dan is een facelift een aanrader:

 • Diepe groeve zichtbaar tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)
 • De wangzakjes bevinden zich over het verloop van de onderkaak
 • U merkt diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
 • U kampt met losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

Wanneer is een facelift niet aangewezen?​

Een facelift is geen pasklaar antwoord voor elk type huidveroudering. Soms is een andere behandeling of ingreep beter om bepaalde problemen op te lossen zoals:

 • Het doorzakken van de wenkbrauwen. Hiervoor is een browlift of voorhoofdslift aangewezen.
 • Een teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden. Hier raden we een ooglidcorrectie of blepharoplastie aan.
 • Fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat. Hier zijn eerder injectables zoals fillers, spierverslappers of laserbehandelingen de beste remedie.

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.