Facelift

Tengevolge van veroudering en verlies van huidelasticiteit zullen de weefsels in het gelaat door de zwaartekracht neerwaarts verplaatst worden. Dit veroorzaakt een vermoeide indruk met verlies van jeugdige contouren en volumes. Door een facelift  kunnen zowel de huid als de onderhuidse weefsels weer in hun oorspronkelijke, jeugdiger positie worden gebracht. Als uw gelaat volgende kenmerken vertoont, bent u in principe een goede kandidaat (m/v) voor een facelift:

 • Een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)
 • Wangzakjes over het verloop van de onderkaak
 • Diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
 • Losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

In al deze facetten kan een facelift verbetering brengen. Ze herstelt echter niet het doorzakken van de wenkbrauwen (hiertoe dient een browlift of voorhoofdslift), het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden (cf blepharoplastie of ooglidcorrectie) noch de fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat.

Wel kan een facelift gecombineerd worden met bovenstaande ingrepen.

Facelift evolutie

De facelift ingreep bestaat al vele decennia en is progressief uitgewerkt in een grote variëteit aan technieken. De basis van de ingreep bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat ze – mits verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht. Tot voor kort maakte de chirurg de huid steeds los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek. Onvermijdelijk hierbij was een vrij forse insnede die begon in het haar ter hoogte van de slapen en vervolgens langs de voorkant van het oor liep, een buiging maakte achter het oor en tenslotte doorliep tot in het haar achter het oor. Een nieuwe techniek echter, de zogeheten MACS-lift, laat de plastisch chirurg nu toe om via een veel beperktere insnede en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een even efficiënte en duurzame correctie van de gelaatstrekken te realiseren.

MACS-lift

De MACS-lift is ontworpen om op een eenvoudige wijze, met minimale last voor de patiënt, een lifting van de onderste twee derden van het gelaat uit te voeren. MACS staat hierbij voor Minimal Access Cranial Suspension – wat zoveel betekent als het uitvoeren via een minimale insnede (minimal access) van een ophanging (suspension) van de weefsels naar boven toe (cranial). De chirurg hoeft slechts net voor het oor een zeer beperkte huidzone vrij te maken. Vervolgens hangt hij in de diepte de verslapte weefsels (spieren en vet) weer in hun oorspronkelijke positie op. Op die manier wordt de huid die aan wangen, onderkin en hals is gaan doorhangen, opnieuw opgespannen. De chirurg dient slechts een kleine hoeveelheid overtollige huid te verwijderen en laat een onopvallend litteken achter in de plooi van het oor. Bovendien kan dit type van facelift bovendien in sommige gevallen ook onder plaatselijke verdoving gebeuren. U hoeft dus niet in een ziekenhuis opgenomen te worden en u kunt kort na de ingreep weer naar huis.

Een strakker gelaat dankzij een facelift

Met ouder worden neemt onvermijdelijk de huidelasticiteit af, vermindert de stevigheid van het bindweefsel en verslappen de onderhuidse spieren.

Een facelift is een goede oplossing om u weer frisser en jonger te laten ogen. Onderliggende spieren worden weer strakker gespannen en uw gezichtshuid wordt gladgetrokken. Daarnaast worden uw hals- en kaaklijn hersteld.

Maak kennis met de MACS-lift versus de Deepplane facelift​

De klassieke facelift heeft de voorbije jaren een grondige evolutie ondergaan. Tot voor kort maakte de chirurg de huid steeds los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek.

Hierdoor was steeds een forse insnede onvermijdelijk. Deze begon in het haar ter hoogte van de slapen. Vervolgens liep deze langs de voorkant van het oor, maakte een buiging achter het oor en liep tenslotte tot in het haar achter het oor.

De laatste decennia heeft een nieuwe minder invasieve techniek zijn intrede gemaakt, namelijk de MACS-lift, wat staat voor Minimal Access Cranial Suspension. Deze nieuwste generatie facelifts laat de plastisch chirurg nu toe om via een veel beperktere insnede en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een zeer efficiënte en duurzame correctie van de gelaatstrekken te realiseren.

Bijkomend voordeel van deze nieuwe techniek is dat deze ingreep in sommige gevallen onder lokale verdoving kan. U hoeft dus niet in een ziekenhuis opgenomen te worden en u kunt kort na de ingreep weer naar huis.

Toch is er een beperking in wat kan bereikt worden met een MACS-lift. Voor mensen met fors verlies van huidelasticiteit in de hals of zij die een maximaal lift-effect nastreven beiden we ook de meer uitgebreide deepplane facelift techniek aan. Hierbij wordt wel een meer uitgebreide insnede gebruikt, maar worden de diepere lagen in het gelaat niet alleen aangespannen maar ook naar hun oorspronkelijke jeugdige positie herplaatst. Dit geeft nog steeds een natuurlijk resultaat, maar geeft doorgaans een nog duurzamer resultaat.

Hoelang blijven de resultaten van een facelift?​

Van zodra het verband eraf gaat, zal u al resultaat zien. Hou er wel rekening mee dat u de eerste twee weken wel nog zwellingen en blauwe plekken zal hebben. 

Met een facelift oogt u zeker 10 jaar jonger, zelfs meer. Een goede gezondheid en een dagelijkse verzorging van de huid dragen bij tot het langer in stand houden van de ingreep. Het dragen van een sunblock, gezonde voeding, voldoende slaap en weinig stress zijn uitgelezen manieren om de resultaten te verlengen en uw frisse, jeugdige look langer te behouden.

We bundelen voor u nog alle info over de ingreep. Deze biedt een antwoord op al uw vragen voor, tijdens en na de ingreep.

Op de preoperatieve consultatie kreeg u een voorschriftje met een ontsmettende zeep Hibiscrub voorgeschreven. De 2 dagen voor de ingreep dien je je telkens te wassen met deze zeep, als mogelijk ook de ochtend van de ingreep.

Arnica neemt u in vanaf 1 week voor de ingreep tot en met 1 week na de ingreep, 3 keer 3 granules per dag.

Tijdens een algemene verdoving wordt via een toestelletje dat op je vinger geplaatst wordt het zuurstof gehalte in je bloed gemeten. Indien je gelakte of gelnagels hebt, dien je minstens 1 vinger vrij te maken om goede geleiding voor het toestel mogelijk te maken.

Je dient je nuchter aan te melden bij opname. Het opname-uur werd je meegedeeld op de preoperatieve consultatie. Geen juwelen aandoen bij opname (inclusief piercings).

De verpleegkundige van de afdeling zal je voorbereiden voor de ingreep. Alvorens je de operatiezaal binnengebracht wordt, zal Dr Casaer nog een pre- operatieve markering maken. Als je eventueel nog vragen hebt, kan je die dan nog stellen.

Als je wakker wordt zal er een verband aangebracht zijn bestaande uit gewatteerde compressen met een elastische windel rondom het hoofd. Ook zijn er pneumatische botjes rond de benen. Deze blazen af en toe op om de bloed doorstroming in de benen te stimuleren. Dit helpt flebitis te voorkomen. Pijnstilling wordt op regelmatige basis via het infuus toegediend zodat je comfortabel bent. Enkele uren na de ingreep zal Dr. Casaer langskomen op het dagziekenhuis om te kijken hoe het met je gaat. Het verband wordt reeds verwijderd. Een buisje onder de oorlel beiderzijds wordt verwijderd en er wordt een kleine verbandje aangebracht. Hij zal je uitleg geven over de ingreep alsook kort overlopen waar je op moet letten de komende dagen. Zo een opname is voorzien gedurende 1 nacht zal Dr Casaer de volgende ochtend het verband verwijderen. In de late voormiddag mag je het ziekenhuis dan verlaten.

Dagelijks dien je met Hibidil de wondnaad te ontsmetten (van haarinsnede langs de voorzijde van het oor tot rond de oorlel). Het verbandje onder de oorlel kan achterwege blijven als de wonde niet meer lekt.

Douchen kan vanaf de 4de dag. De eerste keren kan je best de Hibiscrub ontsmettende zeep gebruiken.

De zwelling zal de eerste dagen nog toenemen, vnl in de zone voor het oor en onder het oor. Blauwe verkleuring kan ook ontstaan maar zal grotendeels in de eerste week verdwijnen samen met de zwelling. 1 week na de ingreep zal op je controle afspraak een gedeelte van de hechtingen verwijderd worden, 2 weken na de ingreep de rest van de hechtingen. Zo de ingeep met een ooglidcorrectie werd gecombineerd, dien je regelmatig Optive oogdruppeltjes aan te brengen. Arnica ook nog 1 week na de ingreep verder innemen. Zodra de hechtingen zijn verwijderd mag je de littekens inwrijven met littekencrème. Tevens moeten deze ook van de zon beschermd worden (zonnefactor 50+). 

Wanneer raden we een facelift aan?​

Wanneer uw gelaat volgende kenmerken vertoont, dan is een facelift een aanrader:

 • diepe groeve zichtbaar tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)
 • de wangzakjes bevinden zich over het verloop van de onderkaak
 • u merkt diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
 • u kampt met losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

Wanneer is een facelift niet aangewezen?​

Een facelift is geen pasklaar antwoord voor elk type huidveroudering. Soms is een andere behandeling of ingreep beter om bepaalde problemen op te lossen zoals:

 • het doorzakken van de wenkbrauwen. Hiervoor is een browlift of voorhoofdslift aangewezen.
 • een teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden. Hier raden we een ooglidcorrectie of blepharoplastie aan.
 • fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat. Hier zijn eerder injectables zoals fillers en spierverslappers de beste remedie.

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.