Ooglidcorrectie

Bij een ooglidcorrectie corrigeren we de eerste verouderingsverschijnselen in het gezicht. Zowel het bovenste als het onderste ooglid kan tekenen van veroudering en/of vermoeidheid vertonen die vaak niet in verhouding staan met de leeftijd van de betrokken persoon. Zelfs jonge mensen kunnen last hebben van overtollige huid ter hoogte van het bovenste ooglid of ‘wallen’ onder de ogen.

De term blepharoplastie staat voor alle heelkundige ingrepen die de verouderingsverschijnselen aan de oogleden corrigeren. Het is een van de meest populaire ingrepen uit de plastische chirurgie. Dat komt niet alleen omdat het ooglid over het algemeen een van de eerste zones in het gelaat is waar veroudering zichtbaar wordt, maar ook omdat de correctie ervan meestal relatief eenvoudig is en omdat de patiënt er vrij snel van herstelt.

Dr. Casaer is gespecialiseerd in ooglidcorrecties. Deze ingreep kan in de meeste gevallen ambulant gebeuren in zijn privé praktijk De Huidkliniek Oostduinkerke.

Veelgestelde vragen

Een ooglidcorrectie kan zowel voor het bovenste als onderste ooglid een optie zijn.

Ter hoogte van het bovenste ooglid is het probleem meestal een huidverslapping, waardoor de huid van het ooglid geleidelijk aan op de wimpers begint te hangen en in sommige gevallen zelfs over de ooglidrand. Als gevolg hiervan krijgt men een vermoeide blik en een zwaar gevoel ter hoogte van de ogen naar de avond toe.

Bij vrouwen levert dit dikwijls problemen op bij het maquilleren. Een vaak gehoorde objectieve klacht is bijvoorbeeld dat de eyeliner een afdruk geeft op de overhangende huid van het ooglid, zodat ongewild een dubbele lijn ontstaat. Maar ook in subjectieve zin kan het huidoverschot een gevoel van vermoeidheid creëren, omdat met name het gewicht van de huid het openen van de oogleden continu bemoeilijkt of doordat de huid zo ver over de rand van het ooglid hangt dat ze het zicht naar boven en naar buiten begint te belemmeren. Dat gaat niet zelden gepaard met het ontstaan van uitgesproken dwarse groeven in het voorhoofd, doordat de betrokkene voortdurend de wenkbrauwen optrekt om de oogleden wijder te openen. Het ene heeft vaak met het andere te maken. Daardoor blijkt het probleem van voorhoofdsrimpeling vaak eenvoudig op te lossen door het wegnemen van het huidoverschot van het bovenste ooglid: in chirurgisch termen een bovenste blepharoplastie. Meestal zijn de oogleden ook enigszins opgezet. Dat komt doordat het vet rond de oogbol tijdens het verouderingsproces geleidelijk naar buiten gaat puilen, door verzwakking van de oogleden.

Bij een bovenste blepharoplastie worden twee problemen tegelijk aangepakt: de chirurg verwijdert de overtollige huid en het uitpuilende vet wordt gelijk getrimd met de rand van de oogkas. Het resultaat laat zich visueel herkennen aan een jongere en frissere blik, dikwijls ook aan een meer ontspannen voorhoofd en – subjectief dan – aan een minder vermoeid voorkomen.

Ter hoogte van de onderste oogleden klagen heel veel mensen over de bekende ‘walletjes’, die veroorzaakt worden door het uitpuilen van het vet rond de oogbol door verzwakking van het onderste ooglid. Dit kan al op jonge leeftijd voorkomen, vaak is het dan familiaal. In dit geval kan de chirurg makkelijk en zonder uitwendig zichtbaar sneetje, het overtollige vet aan de binnenkant van het ooglid wegnemen.

Bij het ouder worden treedt ook een verslapping op van de huid en van de ophanging van het ooglid. Net als bij het bovenste ooglid, kan de chirurg ook hier een beetje huid verwijderen en de ophanging van het ooglid verstevigen. Hiervoor zijn diverse technieken mogelijk – uw plastisch chirurg zal uiteraard die techniek selecteren die voor u het beste geschikt is. Ook een onderste ooglidcorrectie (of onderste blepharoplastie) leidt tot een minder vermoeide, minder gezwollen blik, en verstrakt de huid van het onderste ooglid.

Een ooglidcorrectie verloopt meestal onder plaatselijke verdoving. De operatieassistent(e) bereidt u voor. Dr Casaer zal telkens uitleg geven bij elke volgende stap van de ingreep. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken en verloopt de ingreep vlot. Heeft u een vraag, dan kan u die steeds stellen. Vooreerst worden markeringen gemaakt met een stiftje, waarna met fijne naaldjes de oogleden verdoofd worden. Tijdens de ingreep zal u geen pijn ervaren, soms een korte periode een lichte druk rond het oog. Onmiddellijk na de ingreep kan u de ogen openen en er zal een klein verbandje aangebracht worden. Een bril kan u zo nodig dragen, lenzen zal u beter 1 week vervangen door een bril.

Ook al kan u goed zien na de ingreep, toch is het steeds noodzakelijk vervoer te regelen. Zelf mag u niet rijden.

De eerste 24u zal er een toenemende zwelling van de oogleden zijn, alsook meestal een progressieve blauwe verkleuring. Hoeveel zwelling er ontstaat en hoe blauw de ogen worden is sterk afhankelijk van persoon tot persoon. De 2e dag na de ingreep is de ergste dag, nadien zal de zwelling en verkleuring geleidelijk verminderen. 1 week na de ingreep is bij de meeste mensen de meeste blauwe verkleuring reeds verdwenen. Om de zwelling tot een minimum te beperken kan je volgende raadgevingen volgen: 
  • KOELEN: coldpack Therapearl of zakjes met diepvrieserwtjes aanbrengen op de oogleden. Koel de eerste 3 tot 4 dagen zo frequent mogelijk (best 10 tal minuten om het uur de eerste dag). Steeds een gaasje of compresje tussen het ijs en de oogleden.
  • WARMTE VERMIJDEN: de zon mijden, eventueel verwarming verlagen, geen open haard of kachel,…
  • HOOFD HOGER bij slapen of rusten (hoofdeinde hoger, 2e hoofdkussen)
  • RUST: dwz geen sport, geen zware fysieke inspanning. Alles wat de bloeddruk verhoogt, zorgt voor meer zwelling en meer blauwe verkleuring.
  • ARNICA: U bent normaal reeds een week Arnica aan het innemen. Dit mag je gedurende nog 1 week verder doen, 3×3 tabletten per dag. Dit zorgt voor minder zwelling alsook minder blauwe verkleuring.
  • OOGDRUPPELS: 3-4 maal per dag hydraterende oogdruppels in beide ogen (bv Optive). Het is normaal dat de ogen wat droger kunnen zijn de eerste weken na de ingreep. Met oogdruppels kan je dit verzachten.
  • ROKEN: (ook passief) vermijden: Roken zorgt voor meer zwelling, meer irritatie, en trager genezen van de wonde
  • ONTSMETTEN: Zo de wonde de eerste dagen nog wat bloed lekt, kan je met hibidil op een compres de wonde droog deppen.
  • NOOIT hibidil in de ogen doen. 1 unidosis Hibidil blijft 2 dagen houdbaar na opening.
  • DE HECHTINGEN worden op je controle afspraak na 1 week verwijderd. De
    steristrips net naast het oog mogen de ganse week ter plaatste blijven. Onvoorzichtig
    verwijderen kan de hechting losmaken! 
  • LITTEKENZORG na het verwijderen van de hechtingen:
    • Na het verwijderen van de hechtingen mag je Toleriane Ultra Eye Contour gebruiken zolang er nog kleine korstjes zijn.
    • Nadien best zonbescherming vooral op het gedeelte van het litteken aan de zijkant van het oog.
    • Let nog op de eerste week na het verwijderen van de
      hechtingen! Door hard wrijven kan de wonde terug openen!

INDIEN PROBLEMEN: neem gerust contact op per mail (bob@casaer.be) of telefoon.

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.