Oorcorrectie

Afstaande oren zijn een aangeboren vormafwijking van de uitwendige oorschelp. Op zichzelf bieden afstaande oren geen enkel functioneel nadeel (je kan er net zo goed mee horen als met niet-afstaande oren). Vooral onder kinderen echter vormt het een klassieke aanleiding tot pesterijen, wat bij de betrokkenen ook op langere termijn vaak tot gevoelens van onzekerheid en een gebrekkig zelfbeeld kan leiden.

De plastisch chirurg kan deze esthetische afwijking door een eenvoudige ingreep corrigeren, zonder dat daar belangrijke nadelen aan verbonden zijn. Bij kinderen kan de otoplastie al vanaf vijf jaar en gebeurt de operatie altijd onder algemene verdoving. Volwassenen en adolescenten kunnen de keuze maken tussen algemene of plaatselijke verdoving. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur en vergt slechts een oppervlakkige verdoving. De ingreep gebeurt via een dagopname, dus uw kind kan in de regel dezelfde dag het ziekenhuis verlaten.

Veelgestelde vragen

Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen pijnstillers met acetylsalicylzuur (bv Aspirine, Sedergine, Aspegic) en raden we ook inname van vitamine E af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werke

We bevelen aan om, vanaf twee dagen voor de ingreep, de oorschelpen en het haar te wassen met de ontsmettende zeep Hibiscrub®. Zo beperkt u de eventuele kans op een wondbesmetting tot een minimum.

Koop ook een brede elastische hoofdband die de oren volledig bedekt (type sporthaarband in sponsstof). Zodra het medisch verband verwijderd is, moet de patiënt de elastische hoofdband nog gedurende drie weken ’s nachts dragen om te beletten dat de oorschelp tijdens de slaap zou omplooien. Het is tevens aan te bevelen deze band als bescherming overdag te dragen bij het uitoefenen van fysieke arbeid of sport (zeker bij kinderen).

Voorzien we een algemene verdoving, dan mag de patiënt vanaf middernacht niets meer gegeten of gedronken hebben. De opname gebeurt in dagkliniek, zodat patient de dag van de ingreep het ziekenhuis al kan verlaten.

Gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving, dan wordt de patiënt niet opgenomen in een ziekenhuisbed, maar ambulant behandeld in de operatiezaal naast de consultatieruimte. Zo’n plaatselijke verdoving voelt heel eventjes wat vervelend aan, maar biedt het voordeel dat u omtrent een halfuur na de ingreep al naar huis kan.

De oorschelpen worden één voor één geopereerd. Tijdens de ingreep wordt u weliswaar gewaar dat de chirurg uw gelaat aanraakt en zal u het geluid van de operatie misschien als wat vervelend ervaren, maar u voelt hoegenaamd geen pijn.

Eenmaal thuis neemt u best enkele uren rust. Zorg ervoor dat het hoofd daarbij in een iets hogere positie ligt dan de romp. Vermijd zware inspanningen en diep vooroverbuigen, want dan kan de toename van de bloeddruk ongewenste nabloedingen veroorzaken.
Ondervindt u tijdens de eerste nacht wat pijn, dan kan u die doeltreffend bestrijden met een eenvoudige pijnstiller zoals Dafalgan ® of Perdolan Mono ®.
Het medisch verband mag daags na de ingreep verwijderd worden samen met de kompressen die het oor bedekken. Enkel het propje dat vastgehecht is in het kuipje van het oor dient ter plaatse te blijven. De elastische oorband mag je dan aanbrengen als bescherming, waarbij je eerst een compresje op het oor legt. Deze dient niet te strak aangespannen te worden.

Na 1 week kom je op controle bij je chirurg. Die zal het propje in het oor, tegelijk met enkele hechtingsdraadjes, verwijderen. En al zijn de oorschelpen op dat moment nog gezwollen en soms blauw, u zal meteen merken dat ze nu al duidelijk dichter bij het hoofd staan dan voorheen.

Vanaf 4 dagen na de ingreep mag u zonder zorgen de haren wassen met de ontsmettende zeep die je vòòr de ingreep gebruikte. Plekjes met gestold bloed of korstjes kan u gewoon met water reinigen. Wees wel voorzichtig met de haardroger. De huid kan namelijk op enkele plaatsen nog tamelijk ongevoelig zijn zodat je de hitte mogelijks niet voelt. Gebruik de haardroger dus op veilige afstand en stel hem zo mogelijk in op een lagere temperatuur.
Draag gedurende de volgende twee weken ’s nachts een elastische haarband. Draag hem in die periode ook als u een of andere contactsport beoefent zoals judo en andere gevechtssporten, of sporten waarbij onzacht contact nauwelijks te vermijden valt, zoals basketball, rugby, waterpolo, en dergelijke. Het beste lijkt ons dat u dergelijke sporten gedurende een viertal weken mijdt.

Na een tweetal weken is de oorschelp is al flink ontzwollen. Behalve dat het oor nu dichter bij het hoofd staat, kan niemand nog merken dat u op die plek geopereerd bent.

Mocht u in de dagen en weken na de operatie over eender wat nog vragen of zorgen hebben of mocht zich iets abnormaals voordoen (bijvoorbeeld als een onhoudbare pijn u uit uw slaap houdt, of als u vaststelt dat uw verband zwaar bebloed raakt), aarzel dan niet uw arts te contacteren.

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten.