Algemeen
Posted in

DR CASAER GEEFT UITLEG OVER OOGLIDCORRECTIES OP HLN.BE

Ooglidcorrecties
Posted in
Ooglidcorrecties

OOGLIDCORRECTIES: DR CASAER GEEFT UITLEG OP HLN.BE

“Mijn oogleden wegen nogal zwaar. Ze hangen”, horen we Gert Verhulst zeggen in zijn realityserie ‘De Verhulstjes’. Last van hangende oogleden? Dat is zo gepiept dankzij plastische chirurgie. Een groeiend aantal mensen kiest voor een ooglidcorrectie. Ooglidcorrecties zijn immers een makkelijke, bijna routineuze ingreep. “Na een week ben je al terug presentabel, je ogen zijn misschien alleen nog lichtjes gezwollen”, zegt plastisch chirurg Bob Casaer. “Na de ingreep zullen mensen je zeggen dat je er frisser en beter uitziet, maar ze zullen niet kunnen zeggen wát er precies veranderd is.”

Ooglidcorrecties waren altijd al populair, maar nu des te meer, zo blijkt. Wat is de oorzaak van die groeiende populariteit? Kan het iets te maken hebben met het feit dat onze ogen eens zo belangrijk zijn, nu we voortdurend een mondmasker moeten dragen? 

Het Zoom-effect

Selena Gomez, Tom Cruise, Kylie Jenner, Ariana Grande, Taylor Swift,  Al Pacino,… Deze sterren hebben één ding gemeen, al zullen ze het niet snel toegeven. Allemaal worden ze ervan verdacht iets aan hun ogen te hebben laten doen. En ze zijn niet de enige. Het afgelopen jaar zien veel plastische chirurgen een grote toename in mensen die een ooglidcorrectie willen laten doen. “In mijn praktijk merk ik het laatste jaar, sinds corona eigenlijk, dat er heel veel vraag is naar gelaatsingrepen“, begint Casaer. “Er zijn veel mensen die er al lang over twijfelden, die nu plots de stap zetten.”

“Dat heeft verschillende redenen volgens mij. In de eerste plaats hun werk. Veel mensen zitten nu lang, verplicht thuis, terwijl ze anders vrij zouden moeten nemen voor de ingreep. Ook het feit dat er geen sociale activiteiten zijn momenteel, en mensen veel meer tijd hebben, speelt een rol. Iedereen zit toch thuis. Ze kunnen de recuperatieperiode makkelijker inbouwen in hun schema. De mondmaskers die we moeten dragen kunnen er ook voor iets tussen zitten. En het zogenaamde ‘zoom-effect’, mensen zien zichzelf voortdurend op een scherm en beginnen zich te storen aan bepaalde uiterlijke kenmerken.”

Dankbare ingreep

Naast een borstvergroting, is een ingreep aan de oogleden het frequentst in de esthetische chirurgie.  “Het is een heel dankbare ingreep”, vertelt Casaer. “Ogen zijn erg belangrijk, het is het eerste waar we naar kijken. Op oudere leeftijd gaan de oogleden van sommige mensen hangen, waardoor ze tegen de wimpers aan liggen. Dat geeft een vermoeide indruk. Daar storen mensen zich het meest aan als ze bij mij komen voor zo’n correctie.”

“Mensen laten doorgaans geen ooglidcorrectie doen omdat ze er jonger willen uitzien, maar omdat ze minder moe willen ogen. Gert Verhulst zei ook op tv: ‘Ik voel mij niet moe, maar ik zie er zo uit.’ Plus, het valt ook niet zo op als pakweg een neusoperatie of facelift. Na de ingreep zullen mensen je zeggen dat je er frisser en beter uitziet, maar ze zullen niet kunnen zeggen wát er precies veranderd is.”

Ooglidcorrecties zijn niet alleen dankbaar wat de resultaten betreft, het is ook relatief laagdrempelig. “Het is eigenlijk een heel snel, eenvoudig proces met een vrij korte herstelperiode. Na een week ben je al terug presentabel, je oog is misschien alleen nog lichtjes gezwollen. Een facelift bijvoorbeeld is veel zwaarder, met een veel langere herstelperiode.”

Toch wordt er gesneden in de huid rond je ogen – dat is niet niks. “Op voorhand hebben mensen vaak schrik voor de pijn, maar dankzij de plaatselijke verdoving valt dat heel goed mee. Het teveel aan huid wordt eerst afgetekend en vervolgens weggehaald. Meestal halen we ook wat vetweefsel weg aan de binnenzijde van het ooghoek, dat maakt de blik scherper. Vervolgens hechten we alles, en meer is er niet aan. Op 45 minuten is men terug buiten. Ze hebben alleen een chauffeur nodig om hen te vervoeren.” Klinkt goed.

“De eerste twee dagen zijn een beetje vervelend, je ogen zullen wat toe zitten. We raden dan aan om regelmatig te koelen en druppeltjes in de ogen te doen. Maar wanneer mensen na een week langskomen om hun draadjes eruit te laten halen, zijn de blauwe plekjes al bijna volledig weg. Het is dan meestal alleen nog lichtjes gezwollen, alsof je geweend hebt, maar je bent al heel toonbaar. Het litteken geneest ook ongelofelijk goed. Er is ook heel weinig risico op complicaties achteraf, ook bloedingen en infecties zijn heel zeldzaam. Het belangrijkste is dat je bij een goede, ervaren plastisch chirurg langsgaat.” (lacht)

Ooglidcorrecties zijn voor iedereen

Zo’n ooglidcorrectie kost je ongeveer 1000 euro, een bedrag dat je niet zomaar over de toonbank gooit. “Toch is plastische chirurgie niet alleen voor mensen met geld”, zegt Casaer. “Alle lagen van de bevolking komen langs bij ons. Als iemand zich stoort aan een uiterlijk kenmerk, sparen ze met plezier voor een ingreep. Of laten ze er andere dingen voor. Hoeveel nutteloze dingen koopt een mens wel niet? Van zo’n kleine operatie heb je tien tot twintig jaar plezier, een goede investering dus.”

Hoewel oudere mensen vaker last hebben van hangende oogleden, zijn het ook zeker niet alleen zij die bij plastisch chirurg passeren. “Men is veel meer bezig met plastische chirurgie dan pakweg twintig jaar geleden. Dat is een algemene trend. En ja, ook jonge mensen gaan de stap nu sneller zetten dan vroeger. Ik heb ook al twintigers geopereerd die een meer open blik willen, zodat ze er minder vermoeid uitzien. Sommige mensen hebben nu eenmaal aanleg voor hangende oogleden.”

“Soms komen mensen langs bij mij en vragen ze: ‘Dokter, wat zou jij allemaal willen doen aan mijn gezicht?’ Dan stel ik hen de vraag: ‘Waar stoor jij je aan, want van mij hoef je niets te doen’. Er passeren ook heel jonge patiënten waartegen ik zeg dat ze beter wachten. Ik raad zo’n operatie pas echt aan als je je dagelijks aan iets stoort. Bij veel ooglidcorrecties nemen we bijvoorbeeld meer dan een centimeter huid weg, dat maakt een significant verschil. Kleine ingreepjes van twee of drie millimeter vind ik ook niet de moeite”, zegt Casaer. 

En nu de hamvraag: vindt Casaer de correctie van Gert Verhulst geslaagd? “Ik woon wel in Oostduinkerke, maar ik heb hem nog niet gezien. (lacht) Maar hij is bij een heel goed centrum geweest, dus ik ga ervan uit dat het goed gelukt is.” 

link naar het artikel